April

1 April

Vandaag vliegen we weer naar de boot. De laatste dingen regelen, zoals leren klaverjassen met 2 personen, en we gaan naar Schiphol. Om 2 uur vertrekt het vliegtuig, we taxien nog langs hangaar 9 en weg zijn wij. Om 4 uur geland en de bus naar het centrum van Marseille gepakt. Nog een half uurtje lopen en we zijn bij de boot. Gelukkig ligt hij er nog. Nu de boot helemaal klaar voor vertrek maken...Als we de weersvoorspellng zien blijven we toch nog maar een paar dagen in Marseille. De Mistral zal morgen tot ongeveer windkracht 9 gaan. Vinden we toch iets te veel. We besluiten vrijdag uit de haven te vertrekken, dan is de wind en zee weer ok.

2 April

Uitwaaien in Marseille...

3 April

Vrijdag 4 april
Marseille Veille port naar Port Miou (les Calanques)
Vandaag is dan de grote dag, we kunnen eindelijk uit Marseille vertrekken. Er zijn nog wel wind waarschuwingen, maar de vooruitzichten zijn dat die snel ingetrokken zullen worden. Om in te komen gaan we maar een klein stuk je varen.
Eerst nog wat proviand en gereedschap in slaan, verse dorado in de haven gekocht en een sleep lijn met een heleboel haakjes en andere gekleurde dingen eraan. Kijken of we zelf een visje kunnen vangen.
Om 13.00 kunnen we eindelijk de haven verlaten en krijgen we ook het vakantie gevoel! Dit is veel leuker dan in zo'n drukke haven verwaaid liggen hotseklotsen met in de luwte van de haven nog vlagen boven de 30 knopen. (windkracht 7)
Bij het verlaten van Marseille varen we langs Chateau d'If, een katsteeltje op een heel klein eilandje voor Marseille.

Na nog een paar blikken op de stad te hebben geworpen gaan we de hoek om richting les Calanques, hele smalle inhammen in het land met steile kliffen eromheen.


Tijdens het varen blijkt dat de wind bij ons wel is afgenomen, rond de 10-15 knopen, maar dat er overal om ons heen nog waarschuwingen van windkracht 7 tot 9 zijn, er is een nieuwe Mistral komen opzetten. Hierdoor kunnen we niet in de eerder geplande baai gaan liggen om dat hier de Mistral lekker doorheen dendert en moeten we iets verder gaan. We komen een prachtige maar zeer smalle calanque eindigend in een strandje in en denken dat we in het paradijs zijn beland. Toch hebben we hier niet het anker uitgegooid omdat het wel heel smal was met een flinke deining. Even verder kijken.
In de calanque van Port Miou is meer ruimte en zijn er ogen in de rotswand gemaakt om de boot met de achter kant aan de wal vast te leggen. Nadat het anker twee keer gekrabt heeft zet het zich de derde keer door de waterplanten in het zand en kunnen we tijdelijk het achter anker uitgooien zodat de lijn naar de kant kan.

30 meter lijn lijkt zoveel, totdat je een lijntje naar de kant wil leggen, te kort!

Uiteindelijk ligt de boot goed, is de kano opgeblazen en kunnen we de verse dorado's gaan schoon maken. Nog nooit gedaan....maar oefening baart kunst!
Na een heerlijk maaltje het losse ankerlicht voorzien van een halogeenlamp fitting en een 5 watt halogeenlampje. De boot waadde in een zee van licht, dit kan volgende keer wel een 3 watt lampje worden. Onrustig geslapen, dit seizoen de eerste keer achter het anker bij een steile rotswand die in het donker wel heel dicht bij komt!

Zaterdag 5 april
Port Miou - Sanary sur Mer (log 35 nm)
De volgende ochtend zijn we na een wandeling op de klif. Hier zijn waarschijnlijk de meest bijzondere tennisbanen van Frankrijk met uitzicht over de hele Baie de Cassis!Lekker gezeild met een wind uit het zuid westen, ongeveer 10-15 knopen. Er zijn grote golven die met de boot spelen. Nog maar gaan spi opgezet al was de koers er perfect voor. In Sanary een vriendelijke havenmeester ontmoet! Hij adviseerde voor de tocht naar Corsica of heel vroeg in de ochtend of laat in de middag, tegen de avond te vertrekken zodat we in daglicht Corsica zouden naderen. Goed advies, maar dan wel laat in de middag.

Zondag 6 april
Sanary sur Mer
Nog steeds kunnen we de navtex berichten niet stabiel ontvangen. Met de marifoon en gps uitgeschakeld hadden we met de antenne naast de marfoon handset geplaatst goede ontvangst, maar met de gps en marifoon aan is er weer geen bericht binnen gekomen. waar we de antenne ook plaatsen, tot nu toe is het niet stabiel te krijgen!
Om 1500 uur de kustwacht opgeroepen voor een weerbericht:Mistral, 7-8 met in de nacht 9 beaufort wind NNW. We blijven nog een dagje in Sanary. Vandaar dat er nu zo uitgebreid in het logboek is geschreven.

Maandag 7 april
Sanary sur Mer - St Mandrier
Vandaag proberen we ove te steken naar Corsica. Buiten de baai gekomen blijken de golven toch wel heel erg hoog en we moeten er tegenin en er is weinig wind. Dit betekent dat we nogal wat water over ons heen krijgen. Het is koud, nat en ik word zeeziek. Na een paar uur geven we het op en gaan weer richting kust. Achter het schiereiland van Toulon hebben we wel een wat rustigere ankerplek. Tegen de avond liggen we voor St Mandrier, bij een militaire basis. Het is geen mooie plek maar we kunnen hier wel rustig slapen.

Dinsdag 8 april
St. Mandrier - Porquerolles
We proberen opnieuw naar Corsica over te steken. Vandaag is er wel wat meer wind, maar nog steeds vanuit de verkeerde richting en de golven blijven te hoog. Nog meer water in de boot. We gaan naar het eiland Porquerolles. Daar vinden we een geweldige ankerplek in de luwte van het eiland met een goudgeel strand en eindelijk zon en warmte! Vanavond kunnen we hier nog liggen, morgen moeten we verder want de wind gaat weer draaien naar het westen en dan liggen we aan lager wal.

Woesdag 9 april
Porquerolles - midden op zee
Vandaag gaan we echt. De golven zijn wat minder geworden en de wind komt uit een betere hoek.

Tussen de eilanden Porquerolles en Port-Cros door en dan koersen we recht op Corsica aan. We moeten aan de wind, maar met deze koers moeten we het precies kunnen halen. Zo gaan we lekker tot ik een politieboot achter me zie die recht op ons afkomt. Ze willen weten waar we naar toe gaan, want dit is verboden terrein. Als we zeggen naar Corsica te gaan kunnen we verder maar we moten wel onze koers verleggen naar 130 en dat 13 mijl volhouden. Dit is wel erg hoog aan de wind maar het lukt net, vooral omdat de wind nog wat de goede kant op draait. Achteraf bleek dat ze schietoefeningen aan het houden waren en daar zitten we liever niet tussen...
's Avonds valt de wind wat verder weg en valt er ook regelmatig een flinke bui. Het wordt nu wel erg koud en nat. We hebben een dienstrooster ingesteld van 2 uur varen en 2 uur rust. Dat gaat op zich wel lekker, maar zelfs binnen kan ik het in die 2 uur niet meer warm krijgen. Deze kou hadden we niet verwacht op de Mediterannee. Midden in de nacht dobberen we verder richting Corsica.

Donderdag 10 april
Midden op zee - St. Florent
Ik zie de zon opkomen boven de zee en heel in de verte zie ik dan ook Corsica liggen. Nog ongeveer 30 mijl te gaan. De wind zou in de loop van de ochtend naar het westen draaien en toenemen. Als ik tegen het eind van mijn dienst Renzo roep, is de wind al aardig toegenomen en gedraaid, we steken er dan toch maar een rif in, waardoor we de komende uren verder dobberen, de wind was toch niet zo heel veel meer geworden. Ik neem het weer over en we gaan de goede kant op, nog 15 mijl te gaan. Renzo neemt weer over en plotseling draait de wind naar zuidwest en gaat binnen no-time over de 30 knopen, met vlagen die nog erger zijn. De zee wordt nu wel heel erg snel heel erg hoog. Ik haal het grootzeil helemaal weg, met alleen de kleine fok gaan we nog steeds geregeld 13 knopen. Bij deze koers gaan we te snel naar een verkeerde kant van het land en we gaan gijpen, met de wind mee is wel makkelijker dan tegen de wind in. Daarnaast zijn de golven nu hoger dan onze boot lang is en sommige breken ook nog omdat het hier wat ondieper wordt. We moeten zo snel mogelijk een haven in, doorvaren is ook geen optie. Calvi ligt niet meer lekker op de koers en zal lastig binnenvaren zijn. Daarom wordt het St Florent, dat ligt wat dieper in een baai. We vragen nog via de marifoon aan Cross Med of St. Florent goed te bereiken is in dit weer en gelukkig zeggen ze van wel. Wij gaan surfend van golven en met ruime wind richting haven. Het is allemaal wel heel erg spannend maar de boot kan het wel hebben. In de baai worden de golven kleiner en we varen rustig de haven in om vervolgens door de wind zo weggezet te worden dat we over een mooring heen varen en het touw van de mooring in de schroef van de motor terecht komt. Dat konden we er nog wel effe bij hebben. Renzo peddelt met een lange lijn in de bijboot naar de kant om zo de spanning van de mooringlijn af te kunnen halen zodat we los komen. Dit lukt uiteindelijk en we trekken ons aan de lijn naar de kant. Eindelijk liggen we in een goed beschutte haven en wil ik een douche om warm te worden en alle zeiknatte spullen laten drogen. Bij het havenkantoor blijkt dat de douches 5 minuten terug "schoongemaakt" zijn en gesloten. Dan alleen maar warm eten en normaal lopen zonder dat alles slingert en vroeg gaan slapen.

Vrijdag 11 april
St Florent
Het waait nog steeds erg hard, laat het zeilen maar effe en we gaan St. Florent in en lekker rustig aan doen. Effe douchen en alle zoute spullen spoelen met zoet water anders wordt het nooit droog. In de kajuit is ook zeewater gekomen omdat het luik niet helemaal waterdicht is als er golven met grote kracht op breken. Gelukkis is het bed wel droog gebleven.

Zaterdag 12 april
St Florent
Het blijft waaien.

Zondag 13 april
St Florent - Calvi
De wind is weer normaal geworden. We gaan het weer proberen. We wilden eerst langs de oostkust naar het zuiden afzakken, maar de wind zal de komende dagen uit het oosten komen en weer toenemen tot ong.7. Daarnast moeten we dan ook Cap Corse ronden, waar het altijd te hard waait. We gaan naar het westen, naar Calvi. De wind is noordoost en relaxed, met de spi erbij gaan we lekker en in de baai van Calvi vinden we een mooi ankerplekkie.

Maandag 14 april
Calvi - Argentella
Het waait bijna niet behalve om de kaap bij Calvi. De oostenwind wordt helemaal tegengehouden door het gebergte op Corsica. Rond zo'n kaap krijg je vreemde draaiwinden en soms hebben we geen wind, wind tegen of wind mee, lastig zeilen. Vooral als er nog steeds een flinke deining is van de mistral waar wij ook in gezeten hebben. Met wat hulp van de motor komen we er wel en vinden na een paar uurtjes dobberen en zeilen een goed beschutte baai met een kiezelstrand.

Dinsdag 15 april
Argentella - Girolata
Het brood is op, dus maar weer pannekoeken bakken als ontbijt. We dobberen, zeilen vandaag naar Girolata. Het natuurgebied bij Girolata heeft geweldig mooie rode rotsen, die steil vanuit het water omhoog komen. Een dorp dat alleen per boot bereikbaar is en een wel heel erg mooie baai heeft waar je er goed kan ankeren. 's Zomers blijkt het hier altijd overvol te zijn, maar nu valt het allemaal wel mee. Het water ziet er wel uitnodigend uit, effe zwemmen. Toch wel erg koud, maar met een wijntje in de zon ben je zo weer opgewarmd.

Woensdag 16 april
Girolata - Cargese
Weer verder dobberen naar Cargese. De officiele wind blijft nog steeds vanuit het oosten komen, aan de westkust hebben we alleen een beetje zeewind door opwarming van het eiland. In Cargese geankerd recht voor de have door voor en achter een anker uit te gooien. Hierdoor lagen we dwars op de golven, dus het achteranker wilden we meer richting kust hebben, na checken met de bijboot bleek dat we te kunnen en we willen het achteranker eruit halen, maar dat zit vast achter een rotsblok. Renzo probeert nog even of hij er naar toe kan duiken, maar 6 meter diep is te veel. Morgen zien we wel verder. Nu even het dorpje in en eten.

Donderdag 17 april
Cargese - Baie de Marinella
Eerst veel inkopen doen en alles de steile trappen naar beneden sjouwen. Daarna moeten we het anker los zien te krijgen. We halen eerst het vooranker eruit, dan proberen we door het anker de andere kant op te trekken of het los wil komen. Wat we ook proberen, hij blijft goed op z'n plek! Na een aantal keer proberen komt er een boot met duikers voorbij en we roepen om hulp. 1 van de duikers springt er in en geeft ons het anker terug. We hebben weer geluk!

Dan gaan we naar waar we uit kunnen komen. De wind is nog steeds zwak en draait bij elke hoek. Het wordt de baai van Ajaccio, waar we op een plaatje een heel mooie baai hebben gezien. Dit blijkt nep er staan allemaal grote gebouwen omheen die niet op de foto stonden. Maar wel liggen toch erg mooi aan een wit zandstrandje achter een rif.

Vrijdag 18 april
Baie de Marinella - Porto Pollo
's Morgens trekt de wind wat aan vanuit het westen en voor we het weten ligt ons anker op een heel andere plek dan dat wij het neergelegd hebben. Tijd om te vertrekken. De wind komt nu meer vanuit zuid, dus weer opkruisennaar Porto Pollo, dit blijkt een leuk vakantiedorp te zijn met een lange hoofdstraat die we meerdere keren op en neer hebben gelopen om aan eten en drinken te komen.

Zaterdag 19 april
Porto Pollo
Even rustig aan doen, zeilen is wel heel erg hard werken?!

Zondag 20 april
Porto Pollo - Campomoro
Naar de overkant van de Golfe de Valinco, het is maat 4,5 mijl verderop, maar daar liggen we beter beschut tegen zuiden wind. Na even varen gooien we het anker weer uit. Bij Campomoro staat een Genuese toren en op de kaap is een wandeltocht uitgezet. We gaan maar eens een wandelingetje maken. Na een paar uurtjes wandelen zoeken we een terras of bar om wat te drinken, maar alles is nog dicht. Het seizoen is nog niet begonnen. Zo zoeken we 's avonds ook een restaurant, er blijkt er nog 1 open te zijn, die ons niet echt aansprak, maar ja, alleen deze is open.

Maandag 21 april
Campomoro - Port Pozzo
's Nachts trekt er een onweer over de baai van Valinco met harde windstoten en heel erg veel regen. Nadat de ergste regen van de onweersbui weg was, ging Renzo even buiten kijken of alles er nog goed bij lag. Vertelt hij heel relaxed dat we op het strand lagen, het anker heeft weer gekrabd en nu moeten we toch van het strand zien af te komen, want we bonken nog wel in de golven. Gelukkig hebben we zwaard, roer en motor omhoog gedaan. Ik probeer eerst of het anker toch nog even wil houden zodat we wat verder op het water liggen en de motor kunnen starten, maar het anker blijft krabben. Renzo probeert het daarna en gelukkig heeft hij wel grip en kan ik de motor starten en weer verder het water op. Weer op de goede plek aangekomen gooit Renzo het andere anker uit. Misschien dat die wel houdt in deze zandgrond. Gelukkig is het verder wel opgehouden met onweren en regenen. Renzo houdt nog even ankerwacht, maar het is nu rustig en we kunnen weer gaan slapen. Toch wel heel erg apart om op het strand te liggen met je boot. 's Morgens op tijd vertrokken omdat we vandaag Bonifacio willen bereiken. Het gaat lekker met een ruime wind en we zetten de spi erbij. In de straat van Bonifacio zou het altijd wat harder moeten waaien, dus als we rond 3 uur daar zijn denken we nog wel wat verder te gaan en willen naar Isola Maddallena gaan. Maar helaas in de straat van Bonifacio valt de wind helemaal weg. Volgens mij zijn we de enigen die een windstilte in de straat van Bonifacio meemaken. We duiken de eerste goede baai van Sardinie in. Een mooie diepe baai waar het de hele nacht helemaal rustig is. Geweldig.

Dinsdag 22 april
Porto Pozzo - Maddallena
Heerlijk rustig geslapen. In deze baai dringt geen enkele golf door. 's Morgens op tijd vertrokken we hebben geen ontbijt meer en we willen wel eens wat meer mensen zien. We kruisen de baai uit en doen meteen een wedstrijdje met meiden van de zeilschool, wij hebben gewonnen, wij zijn het eerst de baai uit. Tussen alle eilandjes door naar Maddallena, soms met windkracht 3 soms is het bladstil. Afhankelijk van welke elandjes voor de wind liggen. We zijn al om 1 uur in Maddallena en leggen midden in het centrum aan de kade aan. Lekker een biertje erbij en eerst het Corsica verhaal typen en dan in het stadje op zoek naar internet. We lopen het hele dorp af maar vinden niets!! Er werd wel gezegd dat er in 1 cafe internet gebruikt kon worden, maar dat is met een rare kaart en we kunnen de site niet updaten. 's Avonds voor het eten gaat Renzo nog even naar de kapper, wordt z'n haar keurig in model gefohnd. Zo netjes heeft het nog nooit gezeten!

Woensdag 23 april
Maddallena - Caprera
De volgende ochtend gaan we een telefoonkaart kopen voor Italie, zo zijn we beter bereikbar voor iedereen. Tot onze verbazing heeft de telefoonwinkel een internetaansluiting. Dus laptop en floppys opgehaald en de site updaten. Kostte alles bij elkaar meer dan een uur, toch iets te veel foto's?! Om 1 uur ging de telefoonwinkel dicht en alle winkels in het dorp, dus geen eten kunnen kopen, na 3 uur wachten en echt lekker Italiaans ijs eten gaan de winkels open en kunnen we eten halen. Zo snel mogelijk alles de boot in en weg uit de drukte naar een lekker rustig baaitje. Een uurtje lekker zeilen met een bakstagwindje, zonder golven. Alleen wat rare golven van een onderzeeboot die we even later zien liggen. In de baai gooien we het anker uit en Renzo gaat voor het eerst proberen te vissen. Eerst gooien zonder aas, dan bolletjes brood eraan, dan eet Renzo het brood op en hebben de vissen niks (en wij ook geen vis). Vissen is ook een vak!

Donderdag 24 april
Caprera - Marinella (Sardegna)
De volgende ochtend is de wind weer gedraaid en liggen we aan lager wal. We verhuizen eerst op de motor naar de andere kant van de baai waar we rustiger liggen en we aan even ontbijten. Als de wind hier ook nog verder aantrekt vertrekken we toch maar. We willen naar Cala Volpe, dit is een deel van de Costa Smeralda, waar alle rijken der aarde op vakantie gaan. Met parelwitte stranden en blauw-groene baaien. Als we de baai uit zijn, gaan we voor de wind naar de oostkust van Sardegna op volle snelheid tussen de eilanden door. Vervolgens met halve wind langs de Costa Smeralda met flinke vlagen wind die tussen de bergen vandaan komt. Ik kan je vertellen dat je met 13 knopen snelheid er heel erg snel voorbij bent en dat je er niets van ziet. Geen mooie baaien gezien, kaart fout gelezen en we komen in baai van Marinella terecht. Ook heel erg mooi met een lang zandstrand, maar met minder mooie bebouwing. We kunnen altijd nog terug naar de Costa Smeralda, maar gelukkig liggen we hier rustig en kunnen we effe zwemmen en schoon worden.

Vrijdag 25 april
Marinella - Bandinchi
De volgende ochtend gaan we eerst maar eens aan land om een bakker te vinden. Er staan huizen genoeg dus moet er toch ergens een bakker te vinden zijn? We lopen door 2 dorpen heen maar vinden geen bakker of een andere winkel. Ondertussen is de wind weer wat gedraaid en komen er steeds meer golven de baai in. Dan maar ontbijten met "Noodbrood", erg lekker brood van Sardinie dat nog lang houdbaar is ook. Dit moeten we een hele stapel kopen! We zeilen de baai uit met een heerlijk rustig tempo. We gaan om alle eilanden heen om toch lekker door te kunnen zeilen, vooral Isola Tavola is een echt windvanger merken we. Dit eiland lijkt op een tafel en komt 600 meter loodrecht uit de zee. Blijft toch wel indrukwekkend, maar eromheen zeilen is lastig, de wind valt daar weg.
Dan varen we de baai van Brandinchi in en vangen een mooring. Het anker hield niet echt goed.

Zaterdag 26 april
Bandinchi - La Caletta
De wind is weer gedraaid en we liggen 's morgens weer in de golven. Weer op tijd vertrekken, hierna komt een stuk van de kust waar we niet kunnen ankeren, er zijn gewoon geen baaien. Gelukkig zijn er om de 20 mijl wel havens, dat moet dan maar weer naar een haven. We varen weg op de zeilen, dat is meestal wel de prettigste manier omdat je dan tegen de wind in, in de luwte de zeilen kan hijsen. Na even lekker zeilen, waait mijn pet van mijn hoofd, zo snel mogelijk omdraaien en proberen de pet nog uit het water te vissen. De poging mislukt op 10 centimeter na, daarna zien we de pet niet meer en varen toch maar weer de andere kant op. Het waait redelijk en we moeten aan de wind. Dit wordt weer een natte tocht. De golven kletsen tegen de boot en in je gezicht, en helaas soms ook in de boot. Het luik sluit niet helemaal goed af.
Als we verder uit de kust komen wordt het rustiger en kunnen we weer lekker zeilen. Met een rif en de high aspect fok erop gaan we hoog aan de wind nog steeds 6 a 7 knopen. Als we vervolgens weer richting land gaan (je moet toch naar een haven), neemt de wind wel heel erg toe. Soms zitten we tegen windkracht 6 aan. Daarnaast worden de golven dan ook weer steiler en worden we dus weer nat. Zo komen we enigszins verzopen, maar voldaan aan in La Caletta. We leggen de boot aan, aan een mooie steiger waar precies onze boot tussen past en gaan op zoek naar de havenmeester. Deze vertelt ons dat we daar gratis mogen liggen. Dat is weer een mooie meevaller. Lekker het dorp in, uit eten en Italiaans ijs proeven. Morgen blijven we hier, lekker rustig.

Zondag 27 april
La Caletta
We maken er een stranddagje van, we hebben nog niet genoeg zee gezien.
's Middags wordt ons vertelt dat in het naburige dorp een feest is en dat je daar gratis kan eten en drinken. Even zelf toch maar wat eten gemaakt en vervolgens vertrokken naar Posada. Na ong 1 uur lopen over een niet verlicht B-weg komen we in het dorpje uit. Mooi pleintje waar volksdansjes op gedaan worden en er zijn wat kraampjes. Gewoon gezellig, drank en eten zijn niet gratis, maar wel erg goedkoop en je ziet weer eens wat anders.


Maandag 28 april
La Caletta
Gisterenavond was het laat, vanmorgen dus ook. Boodschappen doen om te vertrekken en dan krijg ik stekende koppijn. We blijven nog maar een dag.

Dinsdag 29 april
La Caletta - Cala Gonone
Vandaag gaan we dan echt. Rond 12 uur gaan we. Het waait al weer flink door de haven heen. We laten het rif zitten en de high aspect fokhigh aspect fok erop. In de haven waar weinig golven zijn de zeilen gehesen en de haven uit. De golven breken weer over de boot. Dit wordt weer tegen de wind in stuiteren. Als we verder van de kust komen neemt de wind af en kunnen we heerlijk zeilen richting zuiden. Het blijft kruisen, maar zo is het wel relaxed. Helaas kunnen we weer weinig van de kust zien, omdat het zicht vrij slecht is. Zo komen we rond 7 uur in Cala Gonone. We willen aan de kade aanleggen maar we worden overal weggestuurd, de hele haven ligt vol met vissersboten en excursieboten. Alleen bij de haveningang kunnen we liggen. De mooringlijnen zijn te strak gespannen, dus erg lastig te pakken en goed vast te zetten op de boot. Daarnaast is hier geen kade meer maar zijn het gewoon grote rotsblokken. Hierdoor is het lastig om aan de kant te komen. Gelukkig vinden we een lange plank die we gaan gebruiken als loopplank. Onze eerste echte loopplank!! Nu nog een hydraulische en we horen er helemaal bij!
We hadden een klein dorp verwacht, maar er is genoeg te doen hier. We gaan wat eten en zien wel verder.

Woensdag 30 april
Cala Gonone
Vandag blijven we in Cala Gonone. We willen scooters huren en in het binnenland gaan kijken. Rond Cala Gonone komen de bergen recht de zee uit en heb je veel grotten en andere mooie dingen. Eerst naar de havenmeester, deze vindt dat we wel weer gratis mogen blijven liggen, komt weer goed uit. Dan scooters huren en lekker weg. We rijden eerst naar de grot Ispinagola. Onderweg even stoppen om rond te kijken. We stoppen op een parkeerplaats met een bus vol Italiaanse schoolkinderen. We worden meteen bestormd, de jongetjes naar Renzo de meisjes naar mij, de scooters zijn blijkbaar wel erg stoer. Snel doorrijden. We zijn er om half 1 en het blijkt dat je tot 12 uur er in kan en dan vanaf 3 uur weer. Hebben we weer goed gepland. Dan maar naar Su Gorroppu, een soort Grand Canyon. We rijden over een weg met een geweldig uitzicht over alle bergen, ravijnen. Hier wil ik nog wel eens met de motor gaan touren. Dan wandelen naar de kloof. Langzaam gaan we bergafwaarts tussen hoge pieken en grote bomen. Het uitzicht blijft geweldig, maar na een uur lopen zien we nog niets van de kloof en we willen zeker de grot nog zien. Dus keren we om en moeten we weer omhoog lopen, dan blijkt het toch wel een stuk steiler dan we dachten. Uitgeput en bezweet stappen we weer op de scooter. Eerst rustig aan rijden om op te drogen, daarna doorrijden om de laatste rondleiding door de grot niet te missen . Die scootertjes kunnen wel erg hard!! Precies om 5 uur zijn we weer bij de grot en kunnen we nog net mee. De grot is erg indrukwekkend met al die gigantische stenen zuilen in allerlei kleuren. Blij dat we het toch nog gehaald hebben. Op de terugweg een binnendoorweggetje naar Cala Gonone gepakt met allerlei haarspeld bochten en weer geweldig uitzicht.