Juni

1 Juni
Roccella Ioniche - Castella
Vandaag om 7 uur opgestaan. Ze zijn de haveningang aan het uitbaggeren, want deze verzandt en normaal gesproken sluit deze de hele dag vanaf 8 uur. Om kwart voor 8 vertrokken, want we zagen ze al weer rijden met de graafmachine! Dan wordt je toch onrustig. De volgende haven is weer 50 mijl verder, dus je moet ook wel op tijd weg zijn. De hele dag is het benauwd en vochtig, boven zee schijnt de zon wel, maar boven land klimmen de onweerswolken weer hoog de lucht in. Dat zeilt niet relaxed, vooral als de wind gaat liggen ben je bang dat het onweer over je heen gaat komen met harde windvlagen. Maar het valt allemaal mee en we blijven de goede kant op gaan. Zo'n 10 mijl voor Castella komen we in een groep dolfijnen terecht die om de boot heen spelen, onderdoor gaan en dan recht voor de boeg uit het water springen. Zo blijven ze zo'n 10 minuten om de boot heen spelen. Ik zit aan het roer en kan daar niet weg omdat we met spi varen. Toch is dit weer echt geweldig om mee te maken!!

2 Juni
Castella

Vandaag benzine kopen en zorgen dat we klaar zijn voor de oversteek naar Corfu. We hebben benzine nodig en dat blijkt op meer dan 3 km te zijn, gelukkig is de havenmeester heel vriendelijk en brengt Renzo er naar toe met de auto. Boodschappen doen en rondhangen in het dorp. We willen nu wel vertrekken, maar dan komen we waarschijnlijk midden in de nacht aan, dus morgen vroeg op voor de oversteek naar Griekenland. We horen van de havenmeester dat er internet is bij de kapper, dus gaan we daar nog even mailen en weerbericht bekijken.

3 Juni
Castella - Crotone
Vandaag om 7 uur opgestaan en nog snel even brood gehaald en we vertrekken. Helaas staat er bijna geen wind en dat kleine beetje wind hebben we ook nog tegen. Dit is geen doen en we besluiten dan toch maar naar Crotone te gaan. Van Frank en Jill hebben we al gehoord dat de haven te duur is, maar we komen niet verder en misschien kunnen we nog wat dingen regelen. In de middag trekt de wind wat meer aan en zo zijn we rond 3 uur al in Crotone. Vandaag is het erg benauwd en warm, en we sjokken wat door de stad op zoek naar een postkantoor en internet en eten. Alleen het postkantoor niet gevonden. De haven blijkt voor ons 20 Euro te kosten, dit vinden we veel te duur en dingen af tot 15 Euro, nog steeds te veel maar wat kun je anders. Er zijn niet eens douches of WC's. We willen hier zo snel mogelijk weg en naar Griekenland waar je normaal je anker uit kan gooien in een mooie baai.

4 Juni / 5 Juni
Crotone - Lakka (Paxos)
Vandaag weer op tijd op, nu gaan we echt naar oversteken. Afhankelijk van de wind wordt het St. Maria di Leuca (de "hak" van de laars), Corfu of Paxos. Eerst aan de wind, dan kunnen we net Paxos halen. 's Middags valt de wind helemaal weg en dobberen we maar wat rond. Dit kan een erg lange oversteek worden, we kunnen namelijk niet het hele eind motoren zoals de meeste andere boten wel doen. Tot diep in de nacht gaan we nog geen 2 knopen. Dan rond 2 uur steekt ineens de wind op en ook nog vanuit noord, en we gaan weer rond de 4 knopen. Later als het weer licht is geworden neemt de wind verder toe en kunnen we met 6 a 7 knopen ineens toch weer 's avonds in het daglicht aankomen. Laat op de middag komt de wind ruim in en kunnen we de spi zetten, nu loopt het helamaal lekker en komen we om half 9 op Paxos aan. We kunnen meteen ankeren in een geweldig mooie baai, met restaurants en barretjes aan de kust. Als we 3 keer het anker hebben gegooid, omdat de eerste 2 keer het anker niet pakte en nog hebben geklungeld met een achteranker dat we er toch maar weer uitgehaald hebben, zijn we het zat en laten de boot liggen en gaan we eten. Heerlijke tzaziki, lamsbout en mousaka, we zijn in Griekenland! Doodmoe slapen we de hele nacht overal doorheen.

6 Juni
Lakka - Gaios
's Morgens lekker zwemmen rond het bootje en even snorkelen. Daarna in het dorpje nog wat boodschappen gedaan en we gaan naar de volgende plek, Gaios, dit is maar 4 mijl verderop, maar hier is een haven waar je je officieel moet melden als je Griekenland binnenvaart. Gaios heeft een heel mooie natuurlijke haven, een klein eilandje voor de kust geeft alle beschutting. We leggen aan naast een ander jacht midden in het dorp voor een cafe. We vragen aan de Engelse buurman hoe het hier zit met betalen en aanmelden, maar hij doet dat nooit. Dus het advies is, gewoon blijven liggen en niet naar de port police gaan, meestal maken zij zich daar ook niet druk om. Zo raken we aan de praat en we gaan maar in het cafe achter de boot in de schaduw zitten, in de zon is het veel te warm, met een koud biertje erbij. Het leven is goed in de Mediterannee. Later zien we nog een paar Duitsers die we vanuit Cefalu kennen, leuk dat je elkaar elke keer weer tegen komt.

7 Juni
Gaios - Ormos Ay Ioannou (Vaste Land)
Vandaag willen we naar een baai waar we niets of niemand tegen komen, geen cafe's of restaurants. Volgens de pilot is Ioannou een goed beschutte baai, zonder "faciliteiten". Met een continu draaiende wind varen we net over het rif naar de baai. We gooien het anker uit en er is inderdaad niets of niemand en het is heel mooi met een klein kiezelstrand op het eind en steile rotswanden langs de randen van de baai. Eerst weer snorkelen, maar er valt niet zo heel veel te zien en daarna gaat Renzo een vuurtje maken op het strand. Er ligt allemaal droog hout, wat prima brandt. We maken een salade van tomaten en feta, kruiden de bieflapjes en nemen ook brood en biertjes mee naar het strandje. Zo hebben we uiteindelijk de nieuwe bijl op een positieve manier gebruikt.

8 Juni
Ioannou - Preveza
We kunnen helaas niet nog een dag blijven, we kunnen nog steeds niet vissen. Daarom gaan we toch maar naar Preveza, daar kunnen we internetten, roer repareren en andere nuttige dingen doen. We gaan weg op de zeilen en ik heb het idee dat we bijna in de rotswand zitten als de boot niet de goede kant op wil draaien, maar dat valt allemaal wel mee. Eerst hebben we nog een vlaagje in de rug, maar daarna draait de wind alle kanten op en valt helemaal weg. Later kunnen we toch nog de spi heisen en komen we rond 7 uur Preveza binnen. We leggen de boot gewoon langszij aan de kade, is wel gemakkelijk, en steken de boulevard over om op het terras een lekker koud biertje te gaan drinken. Als we even later een rondje door het dorp gaan lopen zien we ook de Engelsen van Gaios liggen die roepen ons aan boord voor gratis wijn. Daar kun je toch geen nee tegen zeggen.

9 Juni
Preveza
Vannacht niet bijna niet geslapen want helaas stak er een briesje vanaf het land op en lagen we aan lager wal te klotsen. Langszij liggen is dan geen goed idee, je wordt alle kanten op gesmeten. Dus we gaan de boot verplaatsen naar iets verder de haven in, daar is het een stuk rustiger. Na de verhuizing halen we het roer eraf en constateren dat de lagers van het roer uit kunststof bestaat dat wel een keer vervangen moet worden, maar niet nu en dat aan de bovenkant wel een stuk rot hout zit maar dat vangt geen krachten op. Het rotte hout wordt vervangen door epoxy en de helmstok wordt opnieuw in de lak gezet. Dit hadden we eigenlijk thuis al moeten doen...Maar het is hier lekker warm (ong 40 graden) en de epoxy en lak drogen dan ook snel op. Renzo helpt de buren (weer Engelsen) even(??) met een nieuwe fok hijsen, dat was wel even zweten voor hem (de pees was 5 mm, de groef 4.5mm...). Helaas was het zeil nog niet goed en moest het weer naar beneden, nog meer zweten.
's Avonds gaan uit eten bij Psatha, dat was ons aangeraden en het was inderdaad erg goed en niet te duur.

10 juni
Preveza
Laatste dag in Preveza hopen we. Het is hier weer gezellig, maar het wordt steeds warmer en we hebben weer zin in zeilen. Het roer en de helmstok worden nog 2 keer geschilderd, de was wordt voor ons gedaan en Renzo helpt de buren (Michael en Mary) nog met weerfaxen ontvangen op de laptop en C-map installeren. Als dank hiervoor nemen ze ons mee uit eten. Zo'n aanbod kun je natuurlijk niet afslaan! We gaan weer naar Psatha, we eten wat andere gerechten, maar het is weer erg lekker en gezellig.

11 juni
Preveza - Vlithko (Levkas)
Snel het roer installeren, boodschappen doen en weg. Het is nu om 10 uur 's morgens al bloedheet, op het water is het wat koeler hopen we. Met een lekker briesje varen we via de vaargeul weg uit Preveza en komen een F24 tegen. Oostenrijkers. Met een ruime wind varen we naar de ingang van het kanaal bij Levkas, daar is een veerpont die niet zozeer de auto's overvaart, maar het hele kanaal overspant zodat voor de boten elk heel uur de pont aan de kant gaat. Zo blijft Levkas een eiland. (dit geeft weer belasting voordelen e.d.). Van oorsprong is het natuurlijk geen eiland, het kanaal door de zoutvlakten is aangelegd.

Na het kanaal is er door de trechterwerking van de bergen van Levkas en het vasteland een heerlijke wind in de rug, lekker spelevaren en met 10 knopen heen en weer varen. Af en toe komt daar nog een extra vlaag overheen en dan voel je de boot optrekken. Dit is zeilen! We zijn snel in de grote beschutte baai bij Vlithko aangekomen en zien weer de engelsen in Lara liggen. Ze zijn niet aan boord en wij varen nog een stukje verder in de baai. Wat een rust, alleen lompe duitsers die pas gas minderen met hun brommerboot als ze vlak bij het strand zijn. Die zullen wel niet beter weten...

12 juni

Vlithko-Port Atheni (Meganisi)

Het is zo warm dat we na het inkopen doen zo snel mogelijk het water op willen. Er is niet veel wind, maar het is veel lekkerder als je om de boot kan zwemmen. Later komt er meer wind en aangezien we maar een heel klein stukje moeten varen voor de volgende baai zijn we weer lekker heen en weer aan het varen. Toen we in een windstilte terecht kwamen zag een F27 ons en kwam naar ons toe. (Niet zo slim...) het waren Duitsers en ze waren op weg naar Ithaka. We hebben lang langs elkaar heen gedobberd voordat we weer in de buurt van een vlaagje kwamen. Hierna zijn we de baai in gevaren en volgens het boekje op de zeilen het anker laten vallen. Nog voor we de huik op het grootzeil hadden gedaan kwamen twee nederlandse buren naar ons toe gezwommen, of we de hele tijd zulke harde muziek draaien, dan gingen zij een ander plekje zoeken....Natuurlijk doen we dan de muziek zacht, waren we ons niet bewust van dat die zo hard stond. (viel ook wel mee) Ik denk dat zij niet van Sonny Rollins houden. Die avond was er in het restaurant aan de kant een groot feest met zo'n flottielje gezelschap, YMCA, Staying alive en de griekse vogeltjes dans galmden door de baai...Wat hadden wij een lol in de kuip.

13 juni

Port Atheni - Kioni (Ithaka)
Bij het uitvaren van de baai een lekker windje, maar dat duurde niet lang. De hele middag gedobberd. Achterna gezeten door een grote zeeschhildpad. Op het laatste stuk is er toch nog een lekker windje komen opzetten en we gaan als een speer. Vlak bij de baai liggen we op ramkoers met een hele grote boot (hij heeft masten, maar of de zeilen vaak gehesen worden...?) De tender van deze boot was groter dan wij en voer er achteraan. Toch wel apart. Het haventje waar we aanleggen is super, lekker ondiep dus wij liggen rustig, aan de andere kant van de haven ligt een kade dubbel dik het is een heel lief haventje met terassjes en een soort supermarktje.

14 juni
Kioni - Poros (Cefalonia)
We vertrekken niet te vroeg, dan is er toch nog geen wind. Eerst nog even zwemmen in het kristalheldere water. Dan dobberen we heel lang voor de kust, pas rond 4 uur komt er wat wind opzetten en gaan we weer vooruit. Als we onder Ithaka zijn, varieert de wind van 0 tot ong ong windkracht 5, lastig zeilen. Uiteindelijk komen we toch bij het Ithaka kanaal uit en daar waait het goed doorheen en dan gaan we de haven van Poros in. Het is een vrij kleine haven waar al vrij veel bootjes liggen. We gaan de vissershaven in en pakken een mooring, maar dat blijkt toch niet zo'n goede te zijn en we moeten toch verhuizen naar de overkant waar "Geen mooring" staat. De havenpolitie staat ons al op te wachten... Gelukkig wil hij in z'n mooie witte pakje onze natte landvasten wel vangen. Over 10 minuten in het havenkantoor melden met bootpapieren, paspoorten en verzekeringsbewijs. Nu zijn onze bootpapieren geldig tot juni, verzekeringsbewijs ligt thuis en een transitlog hebben we ook al niet gekocht. Dus we gaan er heen met knikkende knieen. Als we in het havenkantoor zijn, snapt hij helemaal niets van onze ANWB-papieren, hij bladert overal doorheen, maar het wordt wel geaccepteerd. 3 Euro liggeld en wij weer blij.

15 Juni
Poros - Zakinthos stad (Zakinthos)
's Morgens pannekoeken gebakken, we konden geen brood vinden in het dorpje. Daarna rustig vertrokken. Tussen Cefalonia en Zakinthos waait een rustig briesje, we zetten de spi erbij en komen zo toch nog goed vooruit. In de haven van Zakinthos gooien we het anker uit op 1 meter diepte en we liggen goed. Het is hier wel bloedheet, we blijven onder ons tentje in de schaduw.

16 Juni
Zakinthos - Keri (Zakinthos)
We gaan we even Zakinthos belijken. Er zijn wel leuke winkeltjes en er is een internet cafe. Er is ook nog een oude kerk waar we rechgt voor liggen met de boot. Van de buitenkant is de kerk mooi, maar van binnen is het wel erg goud en glimmend. Beetje overdadig. Als het te warm wordt vertrekken we weer. Op het water is het meestal wel wat koeler. We gaan toch maar naar de zuidkant van Zakinthos, daar zouden de zeeschildpadden eieren leggen, misschien zien we er nog een paar. We proberen er naar toe te zeilen, soms met wind in de rug dan wind tegen, dan geen wind, we worden er helemaal gek van. We halen alle zeilen weg en gaan motoren, anders komen we in het donker aan. Net als Renzo de huik om het grootzeil heeft gedaan, steekt er weer genoeg wind op. We motoren er eerst nog tegenin, maar dan haal ik de huik er weer af en hijs de zeilen weer. Zo komen we kruisend toch de baai in. Dit is echt een geweldig mooie plek weer, met azuurblauw water, eilandje en klein dorpje. Eerst zwemmen om af te koelen.

17 Juni
Keri
Het is hier zo mooi, we blijven nog maar een dagje, even uitrusten van al dat zeilen...Lekker zwemmen, lezen en weer zwemmen. Dan een terrasje op en een koud biertje drinken in de schaduw. 's Avonds in het dorpje wat gaan eten en we horen dat het al dagen rond de 40 graden is, gelukkig zal het niet veel warmer worden.

18 Juni
Keri - Katakolon (Peloponnesos)
Rustig oversteken naar de Peloponnesos, weer de wind schuin van achter dus de spi erbij en we komen er wel. Het is wel weer bloedheet, dus af en toe gaan we achter de boot hangen om wat af te koelen. Als we bijna in Katakolon zijn zien we enorme hoeveelheden kwallen de baai uit komen. Toch maar niet ankeren om te kunnen zwemmen, maar gewoon aan de kade aanleggen. We zien een mooringlijn en we pakken deze maar in plaats van een eigen anker. Is altijd wel gemakkelijk. Kademuur is weer te hoog voor mij. Elke keer moet ik weer klimmen om op de kant te komen. We gaan hier maar weer eens uit eten, liefst goedkoop want het is te warm om te koken en de supermarkten zijn al dicht. We gaan naar een restaurantje met een uitgebreid voorgerechten menu en we bestellen er alleen voorgerechten die we samen delen. Erg lekker, dat gaan we vaker doen.

19 Juni
Katakolon
We zijn naar Katakolon gegaan, speciaal voor Olympia. Van hier uit kun je de bus nemen, of een brommertje huren om er te komen. We huren een brommertje, krijg je ten minste nog wat frisse lucht en scheuren naar Olympia. Er is in het dorp 1 verhuurder die wat oude brommertjes en scooters heeft staan. Eerst rekent hij 50 Euro, dat vinden we te veel en willen al weer weglopen. Uiteindelijk komen we op 35 Euro allo in. Het brommertje ziet er niet uit, maar rijdt wel goed.We hebben geen kaart, maar Olympia staat overal wel aangegeven. Bij Olympia aangekomen parkeren we de brommer onder de bomen en gaan het "park" in. Overal resten van de grote tempels, badhuizen en huizen. Het is wel vervallen, maar nog steeds indrukwekkend. We wandelen er uren rond in de schaduw van de grote bomen die er staan. Daarna weer terug, maar Katakolon staat niet zo goed aangegeven als Olympia en we dwalen wat rond. Uiteindelijk vinden we de goede weg terug en proberen nog even boodschappen te doen op de brommer, maar geen grote supermarkt te vinden, dus dan maar wat minder eten inkopen. Als we de brommer weer ingeleverd hebben, gaan we terug naar de boot. We zien de dreigende wolken al komen en binnen 10 minuten steekt er een zwaar onweer op. Met harde aanlandige wind dus we liggen goed te klotsen, er zijn ook meteen kopjes op de golven. De Duitse buurman heeft alle luiken open gelaten en is daarna vertrokken, de volgende buurman gaat de luiken dicht doen en verklaart aan ons dat het een "Brand New Sailor" is, de volgende dag leert hij hem ook de paalsteek en waarom je een spring moet gebruiken...

20 Juni
Katakolon
We vertrekken 's morgens uit Katakolon, maar er staat geen wind en wel erg irritante golven, precies van voor. Dit heeft geen zin. Na 2 uur zijn we nog geen mijl opgeschoten en we moesten er eigenlijk 45. We keren weer om en gaan nu in de "marina" liggen. Deze kademuur kan ik ten minste wel gemakkelijk op klimmen. We liggen naast een fransman, deze geeft even een paar mooie plekken rond de Peloponnesos waar we zeker heen moeten. Altijd goede info.

21 Juni
Katakolon - Pylos
We proberen het opnieuw, vandaag staat er wel wat meer wind en de golven zijn weg. Met weer een ruime wind gaan we naar Pylos, weer de spi erbij en zo komen we rond half acht aan in Pylos. Pylos ligt een een grote ronde baai waar de wind nog eens versterkt wordt dus het laatste stukje ging met halve wind ineens erg hard. Net voor de haveningang alle zeilen weg en aanleggen, langszij de kademuur maar weer. Er ligt ook nog een F24 voor ons. Daarmee worden natuurlijk meteen ervaringen uitgewsseld. Ook liggen er nog 2 Nederlandse boten (totaal liggen er maar 5 zeiljachten), waarvan 1 die er erg snel uitziet. Dit blijkt een zelf ontworpen en deels gebouwde boot te zijn die inderdaad heel erg snel is. De andere Nederlandse boot is de Vlieter. Mischael en Mary hadden ons al verteld dat als we ze tegen kwamen we ze maar de groeten van hun moesten doen. We zijn ook maar meteen wat blijven drinken en toen was het plotseling 5 uur 's ochtends en werd het toch wel tijd om te gaan slapen.

22 Juni
Pylos - Methoni
Ik voel me niet zo heel erg lekker deze morgen, het is weer bloedheet en te weinig geslapen. Nadat Renzo kilometers heeft gesjouwd met veel liters water vertrekken we toch maar naar Methoni. Dit is maar 10 mijl en moet een mooie baai zijn. We kunnen weer heerlijk zeilen, weer met ruime wind en de spi erbij. Bij de "kaap" van Methoni trekt de wind nog wat berder aan en met een mooie 7 a 8 knopen snelheid komen we de baai in gesuisd. Snel de zeilen laten zakken, motor aan en anker eruit en vervolgens zo snel mogelijk het water in om af te koelen. Dit is inderdaad een geweldig mooie baai met goede beschutting, een oud fort, Turkse toren en een dorpje. Eindelijk kunnen we nog wat slapen en bijkomen van de vermoeiende reis.

23 Juni
Methoni
Het is hier zo mooi, we blijven nog even.

24 Juni
Methoni
Ik heb verkeerd gelegen en m'n hele rug doet zeer, ik kan me nauwelijks bewegen. Ik zie het niet zitten om zo verder te zeilen, dus we blijven nog een dagje. De Vlieter ligt er ook nog dus we hebben nog wat aanspraak.

25 Juni
Methoni
Nog steeds last van m'n rug, we blijven nog maar een dag.

26 Juni
Methoni - Koroni
Ik heb nog steeds last van m'n rug maar het wordt al minder, we vertrekken toch maar. Te lang op 1 plek blijven is ook niet leuk. Koroni ligt net om de hoek van de kaap op ongeveer 17 mijl. We blijven dicht bij het vaste land want daar wordt de wind iets versterkt daar de kaap en dat is wel nodig. Als we een uurtje onderweg zijn, zien we aan de andere kant van het kanaal een andere tri. We varen wat meer die kant op en pakken de verrekijker erbij. Het is een F27 met Nederlandse vlag, dus misschien Arnoud en Iris?? We roepen ze op via de marifoon maar krijgen geen contact. Ondertussen verdwijnen ze de andere kant op en geven wij het op en varen verder naar Koroni. Daar houdt het ons toch nog bezig en proberen we ze te bellen, nog geen contact. Daarna gaan we Koroni in, ook dit dorp heeft een groot Venetiaans fort waar we doorheen gaan wandelen, het blijkt deels bewoond en deels door een klooster ingenomen te zijn. Daarna door het dorpje heen en even een pita souvlaki snacken.

27 Juni
Koroni - Kayo
We bellen 's morgens nog 1 keer naar Arnoud en Iris en we krijgen contact. Ze waren het inderdaad! Ze dachten alleen dat wij een blauwe romp hadden, dus ze dachten dat wij het niet waren...Zij wilden richting Malta gaan en wij richting Turkije, dus we komen elkaar niet meer tegen, jammer. Daarna vertrekken we maar zo snel mogelijk, het is nog 50 mijl naar Kayo. In het begin staat er weinig wind en we dobberen wat verder, daarna gaat het wat sneller. Als we de kaap ronden blijkt de wind toch wel aardig toegenomen en gaan we met de spi zo ruim mogelijk nog steeds 8 tot 12 knopen. Tijd om de spi weg te halen. Vervolgens gaan we meer richting kaap en wordt de wind toch wel minder om vlak bij de kaap weer toe te nemen. We gaan de hoek van de kaap om met grootzeil en genua en een mooie windkracht 4 schuin van achteren. Even verderop zien we vlagen de bergen van de kaap af vallen. Snel halen we de genua weg, want deze vlagen worden wel heel erg heftig. Vervolgens moet er zo snel mogelijk een rif in het zeil, want we gaan nog steeds boven de 12 knopen en we zien in de verte nog ergere vlagen. dan krijgen we nog mer wind en leggen we voor de eerste keer een 2e rif in het zeil, maar met dat 2e rif gaan we nog steeds boven de 10 knopen en de vlagen houden nog niet op. Dan zien we dat in de vlagen het water gewoon opwaait vanuit de zee. We halen maar al het zeil weg, alleen op de mast gaan we nog steeds 3 knopen en blijven we bestuurbaar. De zee is gelukkig helemaal vlak omdat deze wind aflandig is. Het is wel apart om zo'n harde wind mee te maken zonder golven te hebben, dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker. Dan zetten we de motor er maar bij en varen de ankerbaai in. Bij de ingang zijn nog steeds de harde vlagen, maar eenmaal in de baai is het wat rustiger.

28 Juni
Kayo - Sarakiniko (Elafonisos)
Vannacht is de wind gedraaid naar het oosten, het waait nu recht de baai in. Tijd om te vertrekken. We zijn net de baai uit en we zien een heel grote groep dolfijnen die uit het water springen. Sommigen springen echt hoog uit het water als in het Dolfinarium, soms ook dicht bij de boot. Vanuit alle hoeken komen dolfijnen aangezwommen, dit is weer heel gaaf. Dan moeten we toch verder, en verdwijnen de dolfijnen langzaam uit beeld. Eerst hebben we wind tegen, daarna draait de wind naar het zuidoosten en kunnen we aan de wind bij het eiland Elafonisos komen en varen we de baai Sarakiniko in. Dit is een geweldig mooie baai met azuurblauw water en een zandstrand. Achter het strand zijn nog wat struikjes met allemaal kleine iglo-tentjes, verder is er niets.

29 Juni
Sarakiniko - Monemvasia
Vandaag gaan we kaap Maleas ronden, volgens de pilot een erg beruchte kaap, het kan hier nogal spoken. Vannacht is de wind naar het westen gedraaid en we hebben dus weer wind mee. Het gaat allemaal erg langzaam, maar we verwachten na de kaap meer wind, net als bij de vorige kaap. Dus toch maar geen extra zeil. Als we de kaap voorbij zijn, krijgen we niet meer wind en we dobberen verder. Gelukkig draait de wind wel om de kaap heen, we blijven daardoor wind mee houden en uiteindelijk zetten we toch maar de spi erbij om er wat meer snelheid in te krijgen. Bij Monemvasia zijn bij de ingang van de "marina" nog wat extra vlagen om het aanleggen wat moeilijker te maken, maar alles gaat goed en we gaan het leuke, maar toeristische dorpje in. Eten en drinken zoeken.

30 Juni
Monemvasia
Monemvasia zelf is een heel oud vestingstadje met allemaal kleine straatjes en oude kerken, gebouwd op een berg die recht de zee uit komt. Lekker (ver)dwalen door de straatjes en steegjes en uiteindelijk vinden we de weg naar de top van de berg waar nog een oude Byzantijnse kerk staat. De kerk is mooi,maar het uitzicht vanaf hier is ook geweldig. Weer op de boot is het tijd voor rust en natuurlijk weer de eeuwige zoektocht naar water en voedsel.